• Storskar
  • 3
  • 2
  • 4
  • 1

kastellet-008-webbkastellet-014-webb

 

Kastellet - Stockholms lås

För att skydda Stockholm mot angrepp från  havet byggdes ett blockhus på Kastellets plats i början av 1500-talet. Gustav Vasa Sveriges första kung ( 6 juni 1523) drev fram ett beslut 1548 att uppföra en ny och mycket kraftfullare fästning och samtidigt fylla igen andra infartsmöjligheter bla. Oxdjupet mellan Rindö och Värmdö.

Kastellet hindrade danskarna 1612 och ryssarna 1719 från att ta sig in till Stockholm.

Mellan  åren 1833 och 1863 revs fästningen och ersattes med det imponerande Kastellbyggnaden. Redan 1872 efter en provskjutning med nya tidens räfflade kanonrör var Kastellet hopplöst omodernt.

Efter 250 år av fyllnadsarbeten öppnades Oxdjupet igen för att möta kraven från mer djupgående fartyg och Oscar Fredriksborg blev färdigställd 1872 som försvarsanläggning vid denna sjöled till Stockholm.

Kastellet är väl värt ett besök. Passa då på att klättra de 134 trappstegen upp i tornet så får du som belöning en fantastisk vy  över mellanskärgården och Stockholm. Nedanför dig ligger den vackra borggården med muesiala artilleripjäser. I Kastellets källarvalv kan du besöka arrestlokalerna och fängelsecellerna som användes under 1700- och 1800 talet för brottslingar och politiska fångar. Avsluta med en rundvandring och upplev historiens vingslag i försvarsanläggningen som idag känns väldigt fredlig.

 Aktiviteter på Kastellet: Vaxholms Fästningsmuseum, Fångarna på Kastellet,Bistro Kastellet.

Transport till Kastellet: Linfärjan från kajen utanför Waxholms Hotellunder medio maj tom medio september. Övriga tider Vaxholmsbolaget och taxibåt.

Guide om Stockholms Lås.

 

 

Uppleva